Турският министър на земеделието и селското стопанство Мехди Екер отрече появилите се в някои турски медии твърдения, че в Турция се внасяли болни животни от България и от други съседни страни.

В специално интервю за телевизионния канал "24" министър Мехди Екер днес заяви, че вносът на животните става въз основа на международните сертификати.

"Понеже географските условия на Тракия са близки до тези страни затова разрешихме тази година за Курбан Байрам допълнително да се внесат животни за колене от съседните страни България и Гърция.

Но оттам внасяме само дребен рогат добитък, който е с международни сертификати. Например от Франция и Великобритания не купуваме животни. С профилактична цел забранихме животните от Тракийския регион да се продават в Анадола. Турските граждани могат да бъдат спокойни, че няма болни животни", каза той, цитиран от БНР.

Министърът добави, че са започнали да слагат обици за сертификат и на ухото на дребните рогати, както се прави за едрия добитък.

Вчера президент на турска фирма за животни Салим Алтунхан в изявление за Анадолската агенция обвини властите на граничния пункт Капъкуле край българо-турската граница, че "не прилагали необходимия ветеринарен и санитарен контрол, поради което имало случаи на внесени заболяли от скрейп животни от България". Той твърдеше също, че властите прикривали съзнателно тези случаи.