ТЕЦ „Варна" трябва да преустанови работа от 1 януари 2015 г. Мярката се налага след като не е намерена възможност за екологизация на централата, а е необходимо да бъдат спазени изискванията на българското и европейското законодателство. Това съобщават от ръководството на ТЕЦ-а.

Служителите, които ще бъдат освободени, ще получат компенсационни пакети, два пъти по-големи от стандартните в сектор енергетика. ЧЕЗ ще осигури до 11 работни заплати на всеки един служител в зависимост от стажа му в централата. Това надвишава стандартната компенсация  съгласно браншовия колективен трудов договор в сектора в размер на до 5 работни заплати, подчертават от ръководството на централата.

В изявлението си те изтъкват, че са коректен работодател и през годините са се грижили отговорно за служителите си, изплащали са редовно възнагражденията им, дължимите данъци и осигуровки. Заявяват готовността си да предложат помощ на всички свои служители при регистриране в бюрото по труда и да предоставят персонални препоръки.

Ръководството на ТЕЦ „Варна" подчертава, че заедно с ръководството на ЧЕЗ са направили всичко възможно да се намери дългосрочно решение за бъдещето на централата. През последните години са разглеждани десетки варианти за нейната екологизация, включително и преминаване на алтернативно гориво - газ или друг тип въглища и замяна на три от блоковете й с нов парогазов блок.

Всички тези варианти обаче не са осъществени заради несигурната регулаторна среда, общата политика на ограничения в сектор енергетика и факта, че години наред ТЕЦ „Варна" е принудена да работи на регулирания пазар, където цената не покривала производствените разходи.

През последните две години са инициирани редица разговори с отговорните институции в търсене на промяна на регулаторната среда, която да осигури пазар за електроенергията, произвеждана от централата, изтъкват още от ръководството й. Разговорите обаче не са довели до резултат.

След това през 2014 г. ЧЕЗ заедно с Българския енергиен холдинг са създали работна група, която да проучи възможността централата да остане да работи изцяло на либерализирания пазар. Двете компании са разработили детайлен финансов модел, който категорично е показал, че при настоящите условия на регионалния електроенергиен пазар евентуална инвестиция в централата не е оправдана.

Всеки бизнес има нужда от предвидимост, за да инвестира, коментират още от ТЕЦ „Варна" и подчертават, че едно предприятие трябва да може да си покрива минимум разходи и да си осигури разумен доход в средносрочен план. Когато, както в случая с ТЕЦ „Варна", бизнесът не може да си покрива дори разходите, няма разумна причина да инвестират още средства, се посочва още в изявлението.

От ръководството уверяват, че ще продължат да работят усилено и отговорно за намиране на вариант за удължаване на живота на централата. Те са готови да преговарят с всички заинтересовани страни за дългосрочно отдаване на централата под наем, продажба или съвместно управление.

„Ако успеем да намерим сериозен наемател или купувач, готов да инвестира в екологизация на съоръженията, централата би могла отново да бъде въведена в експлоатация и да се намери реализация за нашите служители, повечето от които са доказани експерти с опит", надяват се от ръководството.