Няма никакви данни за терористична дейност.

Това заяви Георги Илиев, следовател от НСлС, ръководител на групата, разследващата пожара във влака София-Кардам, в който загинаха 9 души.

На този етап не може да се говори за атентат, заяви Илиев, цитиран от Нова телевизия.

По думите на Илиев е нямало нужда на мястото на огледа да бъдат изпратени антитерористи и специалисти, които се занимават с разследване на терористични действия, защото „няма никакви следи за тероризъм".

Според него, нямало нужда от такива специалисти, защото никой от свидетелите и очевидците не е свидетелствал за терористични действия.

Никой не е казал, че е имало бомба или взрив, за да изпратим антитерористи, заяви Илиев.

На коментар на водещия, че не само взрив или експлозия е терористичен акт, следователят призна, че и пожарът би могъл да бъде резултат от тероризъм, но „след трагедията, никой не е мислил за това.
На следващия коментар, че в такъв случай съществени за разследването и за антитерористите улики най-вероятно вече са заличени, Илиев отново заяви, че в началото на разследването не е имало нужда от изпращането на специалисти по атентатите.

Илиев добави, че на изгорелите купета е направен оглед, иззети са много вещи и се работи по всички възможни версии.
Следователят уточни, че не е направена цялостна възстановка на случилото се, не е подпалван стар вагон, защото това не било нужно. Според него по случая работят специалисти и те са достатъчно компетентни, за да определят причината за пожара.

На въпрос на водещия, че възстановка на случилото се би могла да насочи разследващите към технологията на пожара, неговото възникване и времетраенето му, Илиев каза, че все пак е направена частична такава.

Запалихме перде, каза следователят, отговорен за разследването, и продължи - и то изгоря.

В заключение Илиев призна, че може би наистина е грешка, че антитерористи веднага не са били изпратени, но не конкретизира кой е отговорен за това.