Кабинетът осигурил 0% ръст на учителските заплати с Бюджет 2014 за образование. Това стана ясно от изказването на Милена Дамянова от ГЕРБ по време на дискусиите по бюджета на МОН за 2014 година.

Припомняме, депутатите удължиха до 20 часа заседанието си, за да могат да отхвърлят максимално работа по приемане на Бюджет 2014.

Тя припомни, че ръстът на доходите на учителите бил широко прокламиран от левицата. Дамянова не вижда в бюджета за образование, че то е приоритет за управлението.

По делата ще ги познаете, не по приказките, намеси се и колегата й Цветомир Михов.

Опозицията поиска да се увеличат бюджетите на някои ВУЗ-ове. От мнозинството обаче „попариха" надеждите им това да се случи, обяснявайки, че „това са възможностите".

От ГЕРБ също така се притесниха и за бюджета на БАН, който бил недостатъчен академията да си плати тока, водата и парното, както и да си плаща членските вноски в различни международни организации.

С 10 млн. лева от ГЕРБ поискаха да се увеличи бюджета на БАН и за 2014 той да е 88,2 милиона лева, за да стане тя наистина „български научен център".

Ваня Добрева от БСП пък каза, че слушайки аргументите на опозицията се сетила за стихотворението „Смешен плач" на Христо Ботев. Когато става въпрос за БАН, вие колеги от ГЕРБ, би следвало скромно да мълчите, призова червената депутатка. Не е имало такъв геноцид срещу българските учени, какъвто сме видели при предходното управление, според нея. С близо 15 милиона лева това правителство увеличава бюджета на БАН, припомни Ваня Добрева.

Припомняме знаменитата реплика на Симеон Дянков за синодалните старчета от БАН, след която финансист номер 1 на ГЕРБ оряза здраво бюджета на академията.

Валентина Богданова от левицата също взе думата и посочи, че бюджетът на БАН при ГЕРБ е бил 59 милиона лева.

От ГЕРБ не се отказаха да искат повече пари за образование и поискаха над 23 милиона лева допълнително за продължаване на успешните практики на предходния кабинет. С допълнителните пари щяло да се развие електронното обучение и да се повиши качеството на образованието. Освен това допълнителният финансов ресурс щели да се ремонтират училища.

Над 18 млн. лева са предвидени за учене през целия живот през 2014. Според опозицията обаче тези пари не били достатъчно за големия брой бенефициенти.

4% от учителите ни са млади, по данни, представени преди време от образователния министър Анелия Клисарова.

От ГЕРБ попитаха къде са парите в бюджета за стимулиране на младите учители. Корнелия Маринова каза, че министър Клисарова с политиките в тази посока сякаш се събуждала от красив сън, но вместо до нея да е красивия принц, бил „седенкуващия премиер-министър Орешарски".

Аксения Тилева от ГЕРБ пък коментира: „Както е казал Мечо Пух - колкото повече, толкова повече".

Парите, които през следващата година кабинетът планира да похарчи за образование са  420 милиона лева. Бюджетът на МОН бе приет окончателно с 92 за, 37 против и 6 въздържали се.