Муамар Кадафи е видян в южна Либия, на път към границите с Нигер и Чад, съобщи представител на преходните власти, цитиран от Ройтерс.

Конвой от 200 либийски бронетранспортьори е пристигнал тази нощ в пустинния град Агадез в Северен Нигер. Смята се, че в част от тях са натоварени скъпоценности и валута. В столицата на Нигер пристигнаха шефът на службите за безопасност на либийския полковник, както и други представители на бившите власти в страната.

Според някои данни ръководителят на спецслужбите на Кадафи са пристигнали на територията на страната още в неделя.

В либийската столица се носят слухове, че заедно с конвоя в Нигер най-вероятно са избягали и близки хора от обкръжението на Кадафи, които са използвали пустинята като най-лесния начин да избегнат контакта с войските на временното правителство.

Говорителят на либийския лидер Муса Ибрахим обаче опроверга тази информация и заяви, че Муамар Кадафи е в добро физическо и духовно състояние и се намира в Либия.

Междувременно САЩ вече заявиха, че властите в Нигер са длъжни да арестуват поддръжниците на либийския полковник, заподозрени в престъпления. „Ние твърдо призоваваме властите в тази страна да арестуват онези представители на режима, които биха могли да бъдат подложени на съдебно преследване", заяви американски официален представител, цитиран от БиБиСи.

От Преходния съвет пък заявиха, че Нигер, като е съседна на Либия страна, трябва да се стреми към поддържане на добри отношения между двете държави, а „приютяването" на Кадафи, ако се окаже истина, значително ще влоши бъдещите връзки между Либия и Нигер.

Припомняме, съпругата на Муамар Кадафи, двама от синовете му и дъщеря му вече напуснаха Либийската Джамахирия и избягаха в Алжир.

Резиденцията на Кадафи край столицата беше пленена в края на месец август, а окончателно въстаниците „сложиха ръка" и над Триполи на 5 септември.

Гражданската война в Либийската Джамахирия продължава от средата на месец февруари. Междувременно редица страни признаха Националния преходен съвет за единствената легитимна власт в страната.