Екип от български учени е разработил първата в света космическа оранжерия. Ръководителят на екипа Таня Иванова обясни пред Нова телевизия, че целта е да се произвежда храна, която не се отличава от истинския вкус.

България е третата страна в света по производство на храна за космонавтите. Пред нас се нареждат Русия и САЩ.

Иванова е доволна, че космонавтите й споделяли, че салатите от зеленчуци от въпросната оранжерия са от любимите им ястия. „Казват, че на Земята не са яли толкова вкусни неща", хвали се ръководителката на екипа.

Подготвяло се и пускането на трето поколение оранжерия за производство на космически специалитети на базата на българската национална кухня.

След по-малко от 20 години ще станем свидетели на „Земляни на Марс". Подготовката на космическото меню за 2030 г. е в разгара си. Космонавтите ще могат да приготвят специалните си ястия направо на кораба. Липсата на гравитация пък вече нямало да разваля вкуса на храната.

Над 100 рецепти вече са разработили кулинарите в НАСА. Всички те са вегански. От менюто са изключени месото и млякото. Причината е, че съставките им трябва да са годни за употреба по време на целия тригодишен престой.

Най-предпочитани за космическата трапеза се оказват веганската пица или сушито.

Космонавтите ще могат да отглеждат и пресни плодове, зеленчуци и живи растения. Това ще бъде възможно благодарение на специална оранжерия без почва.