Новото Изпълнително бюро на БСП ще има 17 члена.

Пет от кандидатурите на Сергей Станишев не са получили достатъчно гласове.
Това са Димчо Михалевски, Борислав Гуцанов, Атанас Костадинов,  Георги Пирински, Николай Малинов.

Янаки Стоилов, който влиза в Изпълнителното бюро, е сред хората, получили най-голяма подкрепа - 90 гласа от Националния съвет.
Корнелия Нивова също е с толкова гласа, а Катя Николова е спечелила доверието на 92 свои съпартийци в Националния съвет.

Имената са: 

Деница Златева, Корнелия Нинова, Евгени Узунов, Катя Николова, Ваня Добрева, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Илия Баташки, Явор Гечев,  Владимир Топенчаров, Бойко Великов, Ангел Найденов,  Дора Янкова, Кирил Добрев, Димитър Горов, Кристиан Вигенин.

Извън предложените остават досегашните членове и едни от водещите фигури в партията Румен Петков и Румен Овчаров.
Те не са изненадани от това, а според Татяна Дончева самите Румен-овци не са пожелали участие.

На пленума също така Евгени Узунов е подал оставка като депутат от 41-то народно събрание, тъй като иска да се отдаде изцяло на партийна дейност.

Лидерът Сергей Станишев не коментира толкова решенията на Националния съвет, колкото поредните доста скандални тези на Татяна Дончева.

По повод на оттеглянето на RWE от „Белене" Станишев заяви, че правителството на ГЕРБ не може да се оправдава за всеки неуспех с предишното управление и припомни, че финансовият министър с встъпването си в длъжност е заявил, че новият кабинет няма да реализира проекта. Гонят инвеститорите с такова поведение и такава политика.

Най-накрая Сергей Станишев продължи темата, започната от Кристиан Вигенин за това, че се оказва натиск върху медиите от страна на новото управление:
„Аз ги обичам медиите, медиите много Ви ценя", заяви Сергей Станишев.

По-рано Вигенин коментира, че се наблюдава  един безпрецедентен натиск върху медиите, които трябва да отразяват Бойко Борисов и ГЕРБ по един определен начин, безпрецедентен натиск, върху опозицията.
Сега се връщаме към периода, когато още не е направена крачка към развенчаване култа към Сталин", изтъкна той.

„Ние започнахме демократичния преход и ние ще отстояваме демокрацията в България", категоричен бе Вигенин.