Представители на ВМРО и Съвета за електронни медии обсъдиха казуса с радио на турски език.

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и юридическият съветник на партията Карлос Контрера представиха пред Георги Лозанов и колегите му доводите си против излъчването на турско радио на територията на страната ни.

Не трябва да се допуска подобна провокация от страна на протурския активист Сезгин Мюмюн, подчертаха те, допълвайки, че преди време той е заявил намерение да създаде радиопрограма на турски език в кърджалийския регион.

Ангел Джамбазки изрази позицията, че разрешението да присъства в българския ефир радио на турски език би било предпоставка да се раздели българската нация и да се провокира междуетническо напрежение.

Основанията да се отхвърли искането на турската неправителствена организация на Мюмюн се съдържат в основни текстове в Конституцията - чл. 2 и чл.36 (1), изтъкват от ВМРО.

В тях ясно се посочва, че официален език у нас е българският, а изучаването и ползването му са право и задължение на всички български граждани.

От СЕМ посочват, че предстои обсъждане на въпроса, като от своя страна регулаторният орган е длъжен да се съобрази и приложи всички законови и нормативни изисквания. Председателят на СЕМ Георги Лозанов е поискал от организацията на Мюмюн да докаже, че във всичките седем общини в кърджалийска област има аудитория, чийто майчин език не е българският. Имало и техническо запитване дали съществуват свободни радио-честоти.

След срещата Джамбазки изрази удовлетвореността си, че от СЕМ са откликнали на искането за дискусия по темата.

Конституцията трябва да се спазва от всички български граждани, без значение дали са зависими от Ердоган, а който живее на българска територия е длъжен да може да говори, слуша и чете на официалния български език, е категоричната позиция на ВМРО.