Докладът за нарушенията в Пътния фонд не е изненада за нас. Ние просто взехме такова решение, каквото изисква законът.

Това заяви в ефира на БТВ председателят на Сметната палата Валери Димитров във връзка с доклада за пътния фонд.

По думите му, съмненията на сметната палата за нарушения в Пътния фонд са за около 20 милиона лева.

В случаите, когато установим нарушения, и то нарушения, които съдържат данни за престъпления, ние сме задължени по закон да изпратим нашите доклади на прокуратурата, каза още той. Той уточни, че решението докладът да се предаде на прокуратурата е взето единодушно от всички членове на комисията.

Димитров отбеляза, че по проверката в пътния фонд съществуват два доклада.

Първият от тях, по думите му, не се съдържа данни за престъпление. В него обаче има информация за неуспехи при управлението на средствата във фонда. Това е доклад за финансовото управление на фонда, допълни той.

В другия доклад според сметната палата има информация за възможни престъпления.

Димитров обаче беше категоричен, че законът не позволява разгласяването на каквито и да е данни предварително. Той уточни, че той засяга до колко този фонд като институция е ефективен и ефикасен при осъществяване на дейността си.

По думите на председателя на Сметната палата, сред обществото не трябва да се създава усещането, че хората, за които се отнасят данните от доклада са вече осъдени.

Според него най-големите нарушения са в системите за финансов контрол.

Не е добре изградена, не е ефективна системата за вътрешен финансов контрол, отбеляза още Димитров. Той припомни, че вчера на посещение у нас е бил председателят на европейската сметна палата, който е подчертал многократно значението на финансовия контрол, който гарантира надлежното харчене на средствата.

По думите на Димитров в редица държавни институции съществуват подобни проблеми.