На този етап няма опасност да бъдат спрени европейските фондове. Това увери народният представител от Коалиция за България Деница Караджова в предаването „Денят започва" по БНТ. По думите й няма как на базата на приетия от Европейския парламент доклад да се вземе решение за спиране на всички еврофондове за страната. Червената депутатка е категорична, че правителството полага всички усилия програмният период да приключи с минимални загуби.

Припомняме, Европейският парламент прие препоръка, в която призовава Европейската комисия „да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали страната ни да продължи да използва средства на Общността съгласно правилата", което означава спиране на всички еврофондове за страната.

От своя страна народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева заяви, че на въпроса трябва да се погледне много сериозно. По думите й реакцията от страна на правителството изглежда като неглижиране на проблема. Препоръката на ЕП е жесток шамар срещу българското правителство, категорична е герберката. Тя подчерта, че от ГЕРБ многократно са предупреждавали за опасността от спиране на еврофондовете и са предлагали своята помощ и подкрепа, защото това са парите на българските и европейските данъкоплатци, които ще помогнат страната ни да се развива по-добре.

Според Ивелина Василева самият факт, че евродепутатите от ГЕРБ са гласували против текста на ЕП, това означава, че те са против и че проблемът е национален, а не партиен. Имало е дори евродепутати от ПЕС, които са гласували в подкрепа на въпросния текст. Герберката припомни, че правителството на Пламен Орешарски е обещало екшън план, но не виждаме конкретни стъпки за действие. По отношение на Оперативна програма „Околна среда" обещанието е било проблемът да се реши до края на март. Това обаче не се е случило. Сега има проблем и с Програмата за развитие на селските райони.

Правителството трябва да се осъзнае и да запретне ръкави, смята Василева. Тя подчерта, че по време на правителството на ГЕРБ в европейските партньори е имало доверие и пари не са загубени, а сега напротив - има проблеми и доверието е разклатено. ЕК вече е изразила притеснение към две от програмите и единствено от действията на правителството зависи дали съмненията ще продължат или доверието ще бъде възвърнато. Правителството трябва да запретне ръкави и да започне да работи, отново призова Ивелина Василева.

Социалистката Деница Караджова отказа да коментира думите на Василева, че правителството не подхожда сериозно по въпроса с еврофондовете. Тя подчерта, че усилията са били насочени към много интензивно разплащане на вече стартирали проекти. По думите й проблемът с Оперативна програма „Околна среда" не започва от старта на това правителство. Той засяга проекти в минали години. Много е лесно да си прехвърляме вината на правителството на ГЕРБ или на това на Орешарски. Тя се съгласи с Василева, че въпросът с управлението на евросредствата е надпартиен,  национален. Ако се спрат евросредствата, това ще рефлектира и върху общините, смята Караджова.

Червената депутатка подчерта, че правителството подхожда много сериозно към мерките, които се предприемат. Тя отхвърли твърденията, че се подхожда лековато относно евросредствата и увери, че срокът за възстановяване на плащанията не е до края на март и има още няколко стъпки, които трябва да се извървят. Няма междинни плащания от ЕК към България по Оперативна програма „Околна среда", но от националния бюджет вървят плащания към бенефициентите.

Ако се спрат евросредствата ще има трудности, но в момента не работим в подобен сценарий. Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова много сериозно се е ангажирала и тя е безспорен професионалист в сферата на управление на евросредствата, смята Караджова. Според нея тезата, че предните години не е имало проблеми е неприемлива, тъй като ЕК е открила проблеми за обществени поръчки от предходния мандат. Прехвърлянето на критики не го приемам, каза тя. Социалистката е категорична, че отговорността е споделена и обща.