Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков е завел дело срещу държавата по Закона за отговорност на държавата за нанесени щети на граждани. Първото съдебно заседание е насрочено за 29 януари.

Бившият кмет на Сливен всъщност съди държавата в лицето на прокуратурата, която е завела през 2010 година срещу него дело за търговия с влияние

Делото срещу държавата и Окръжна прокуратура - Сливен е заведено след оправдателната присъда на Старозагорския съд. Йордан Лечков настоява да получи компенсация от 550 хиляди лева. От тях 450 хиляди за причинени неимуществени вреди, 2 000 лв. за имуществени и над 99 хил. лв. - обезщетение за забава.

Съгласно чл. 7 от Конституцията на Република България държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица. Тази специална отговорност е уредена в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Днес се гледа и още едно дело, заведено от Йордан Лечков. То се основава на заключението на Старозагорския съд от март 2011 година, че бившият кмет на Сливен е невинен по обвинение за търговия с влияние и измама.

Делото беше заведено по жалба на Илия Георгиев, по прякор Манастира. Според Манастира през 2005 г. Йордан Лечков е поискал и приел от него 5000 лева като дарение за ОФК "Сливен 2000". Срещу парите кметът обещал да съдейства пред държавните институции за изграждане на водопровод до бистрото на бизнесмена. Съдът счете жалбата за неоснователна и обяви сливенския кмет за невинен.