За първи път филм с българско участие намира място в престижната програма  „Специално представяне" на фестивала в Торонто.

„Сенки" на македонския режисьор Милчо Манчевски, копродукция на българската продуцентска фирма „Камера ООД" с партньори от Македония, Германия, Италия и Испания, е сред най-очакваните събития на първия по значимост кинофестивал на Северна Америка.

Кинофорумът, който по принцип няма официално жури и конкурсен характер, се счита за барометър на настроенията в навечерието на сезона на годишните филмови награди.

Неслучайно някои от най-големите фаворити за „Оскар" в почти всички категории редовно имат своята премиера тук.

„Сенки" е най-амбициозният проект на 47-годишния македонски режисьор, завършил кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ. 

Филмът с бюджет над четири и половина милиона евро е на македонски език и е заснет от международен екип в Македония.

Той разказва съвременната история на талантливия млад лекар Лазар Перков, чийто живот се преобръща с главата надолу, след като оцелява при кошмарна автомобилна катастрофа.

Върнал се към живота, той болезнено усеща липсата на нещо много важно, което ограбва смисъла на съществуването му.

В поредица от призрачни срещи с хора, които той вижда как умират отново и отново, Лазар се превръща в герой на истински трилър.

Той отчаяно се бори да предотврати чуждото страдание и да изкупи вината на предишните поколения.

Както и в двата предишни филма на Милчо Манчевски, наред с вълнуващия разказ, сред главните достойнства на неговото кино е виртуозната визуална концепция.

Освен постоянния му сътрудник - художника Дейвид Мънс, за нейното сътворяване в „Сенки" заслуга има италианският оператор Фабио Джанкети, заснел „Мечтатели" на Бертолучи, както и монтажистът Дейвид Рей, работил с режисьори като Браян Де Палма, Роберт де Ниро и Пол Нюман,

„Работата с професионалисти от подобен мащаб е изключително важна за израстването на българските кинематографисти и повишаването на стандартите на нашите собствени продукции ", споделя българският продуцент на „Сенки" Димитър Гочев.

Сред участниците в реализацията на филма, освен значителна част от операторската група, се нареждат още гримьорът Валентин Вълов и художниците на компютърни ефекти от българската фирма „Камера VFX Диджитъл".

„Сенки" ще се появи по кината у нас в началото на 2008 г.