САЩ подкрепят решението на Арабската лига да се създадат обеднени въоръжени сили за борба със заплахите в Близкия изток и ще сътрудничат с тях, ако е необходимо.

Това увери военният министър на САЩ Аштън Картър, цитиран от световни медии.

В неделя на 26-та среща на арабските лидери в Египет беше обявен план за създаване на обединени въоръжени сили на фона на кризата в Йемен.

Мисля, че ако те направят повече в случая с Йемен, то това ще бъде нещо добро, защото това ще е за техния регион, каза той пред журналисти във Fort Drum, цитиран от NBC.

Запитан дали Пентагонът ще работи с арабските сили за бързо реагиране при кризи, Картър подчерта, че САЩ и някои държави от Арабската лига, като Бахрейн и Саудитска Арабия, поддържат двустранни връзки в областта на сигурността.

Имаме партньори и съюзници в областта на сигурността и когато действат по начин, който е в наш и техен интерес, ние ще продължим да партнираме с тях както е било и по други въпроси, подчерта военният министър.

От миналата седмица водена от Саудитска Арабия коалиция бомбардира позиции на шиитските бунтовници в Йемен, с логистична и разузнавателна подкрепа от САЩ.