Варна празнува 136 години от Освобождението си от турско робство. Началото на честванията бе поставено със Света литургия в Духовно-просветния център „Свети Архангел Михаил". Тя бе водена от митрополит Йоан, съобщават от пресцентъра на общината.

В двора на храма се събраха десетки варненци, дошли да почетат празника, отбелязан с военен ритуал и полагане на венци.

Градоначалникът Иван Портник подчерта, че 27 юли е денят, в който се чества освобождението на морската столица и местните се прекланят пред саможертвата на българските опълченци, на руските, украинските, финските и румънските воини, дали  живота си за свободата.

„Това е ден, в който трябва да се вгледаме в себе си, защото силата на един народ се измерва със силата и свободата на духа му. Това е  ден, в който трябва да се опитаме да бъдем единни, да търсим това, което ни обединява, а не това, което ни разделя, защото само така ще имаме успех в добрите дела, които вършим за града, за държавата ни, за силна и свободна България - такава, каквато е желаеха предците ни", каза още Портних.

На тържеството присъстваха консулът на Руската федерация във Варна Максим Алешин и консулът на Украйна във Варна Ирина Дмитренко, командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев, народни представители и много гости.