Служители на столичната полиция разследват сигнал за сеч на Витоша, съобщават от пресцентъра на МВР.

Към 17.30 часа вчера в столичното Шесто районно управление е постъпила информация, че са били унищожени над 20 декара площ в района на ски пистата „Витошко лале" на природен парк „Витоша". Според сигнала местността е била залесена предимно с млади дръвчета.

Обвиниха Агенцията по горите, не обяснила за рутинната процедура на Витоша
Още...

Припомняме, в понеделник природозащитници алармираха, че над 20 декара млада гора са били изсечени през последните две седмици на територията на природен парк "Витоша". Те съобщиха още, че дръвчетата са били закупени с европейски средства и засадени в района на ски пистата  "Витошко лале" с доброволен труд.

Вчера пък от сдружение „Форум Природа"  обявиха, че на Витоша няма изсечени дървета и млада гора. Те обвиниха „зелените" в лъжа. Проверка на сдружението била установила, че по публична поръчка на Държавно горско стопанство София е възложено на фирма да отстрани изсъхнали и унищожени от корояд стотици дървета между Хижа Алеко и Меча Поляна.

От МВР информират, че служители на реда днес са на мястото и правят оглед. Уведомени са и представители на дирекция на Природен парк „Витоша". Изяснява се чия собственост е техниката, която е установена в района. От полицията уточняват още, че по случая е образувано досъдебно производство. Разследването ще продължи под ръководството на прокуратурата.

Разораването с тежка техника на 20 декара млада гора в Природен парк „Витоша" всъщност е опит да се започне изпълнението на отхвърлен от правителството и съда план за по-голяма ски зона около хижа Алеко. Това предупреждават от „За да остане природа в България". Според тях подобно нарушение е прецедент на европейско ниво и застрашава държавата от бърза наказателна процедура на Еврокомисията.

Природозащитниците са направили проверка, която показала, че най-вероятно става дума за незаконно изграждане на една от пистите (№1) от подробния устройствен план за нова ски зона Алеко. Планът е бил предложен за обществено обсъждане от „Витоша ски" АД през 2009 година и е бил спрян две години по-късно от екоминистерството. Срещу плана се обявиха и ски учители.

При проверка на 9 ноември тази година горски и други държавни служители са установили, че над 20 декара гора, залесена с доброволен труд и с над 1500 фиданки, закупени с европейски средства, е унищожена в Природен парк „Витоша"  в последните дни. На проверката са присъствали и природозащитници и представители на „Витоша ски".

От „За да остане природата в България" отбелязват, че това е била една от най-мащабните доброволчески акции за залесяване със смърч в местността Меча поляна.

Изсичането било извършено успоредно на писта „Витошко лале", с дължина около 400 метра и ширина около 50 м. Извършителите не са установени. На терен стоят три строителни машини, чиито собственици също не са установени.

Последните вечери граждани са се самоорганизирали, за да не допуснат извеждането на машините, уточняват още природозащитниците.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че разследването се води срещу неизвестен извършител за това, че за времето от 30 октомври до 9 ноември в района на Витоша противозаконно е унищожил защитена територия - 10 дка от Държавен горски фонд. Тя се намира в защитена зона „Природен парк - Витоша".

По време на извършения оглед са открити изоставени два багера и малък камион. Извършени са и разпити на хора, натоварени с опазването на горския фонд.