Вече шеста година заради ремонта на прохода "Хаинбоаз" движението на ТИР-овете е пренасочено през прохода "Шипка". Така камионите минават и през три габровски села и създават непосредствена опасност за живота на жителите им.

Това съобщи в свой репортаж bTV.

Орловци е едно от габровските села, изложени на опасност ТИР да връхлети в къщата ти. Остър завой, опасен наклон, износен асфалт...И само докато премислиш последиците от трите неща взети заедно, в добавка с несъобразената скорост...насреща катаджия. И не къде да е, a в двора на крайпътна къща. Той обаче е...манекен.

"След като го сложих тоя манекен, това значи един вид контролира тези, които не спазват знаците, в първия момент като види човек зелена жилетка, машинално натиска спирачката, без да мисли много, много и е по-малък шансът да се блъсне", обяснява Евгени Чолаков.

Идеята за изкуствения катаджия дошла спонтанно. На помощ на стопанина на 80-годишната наследствена къща се притекли единствено неволята и приятелите. След встъпването си в длъжност катаджията-манекен вече има и истории за разказване.

"Три девойки с едно Ауди, шуменска регистрация, подминаха го, едната държеше карта...Понеже доста често ме питат пътя за Боженци дали е от тук, спряха и просто се запътиха към него да го попитат за пътя към Боженци. В последния момент като видяха, че не е истински се засмяхя и си тръгнаха хората", разказва Евгени Чолаков.

Преди да повери имота си на катаджията-манекен, в къщата на Евгени Чолаков ТИР-ове са се врязвали няколко пъти. Сега той е по-спокоен и казва, че ако от 7 автомобила един връхлети в двора му, останалите 6-ма водачи трябва да му благодарят за поставеното ограничение.