България сама би могла да продължи да изпълнява мисията си по охрана на въздушното пространство - все пак ние имаме 100-годишни традиции в сферата на авиацията.

Това каза за "Хоризонт" в предаването "Неделя 150" министърът на отбраната Николай Ненчев.

Ако нашата авиация не е в състояние да изпълнява своите ангажименти, служебно от главнокомандващия силите на Европа ще ни бъде назначена такава охрана, подчерта Ненчев.

Той отказа да разкрие подробности относно договора за ремонт на самолетите МиГ-29.

Предполагам, че до няколко дни договорът ще бъде внесен в Народното събрание за ратифициране, но общо взето това, което излезе в медиите е вярно - ще поучим два двигателя на този етап, които ще можем да използваме в рамките на две години. Тези два двигателя получаваме безвъзмездно и ще ремонтираме общо 6 двигателя след това, обясни Ненчев.

Относно възможността руската фирма производител да лиши Полша и България от резервни части, Ненчев поясни, че това няма да окаже влияние върху експлоатацията на самолетите и се мотивира с факта, че полската държава е гарант по изпълнение на сегашния ремонт.

Министърът коментира и въпроса за нуждата от поправки на други системи на изтребителите и това дали ще се преговаря отново с Варшава.

„Предпочитам и е далеч по-сигурно - както разбирате от параметрите на договора, от една страна е по-евтино, а сроковете са много по-кратки и от трета страна не плащаме данъци, мита и такси, защото работим със страна членка на Европейския съюз. Полската страна се ангажира да поеме и всички разходи по превоза на тези двигатели, но ще се опитаме да направим всичко възможно да сменим авиониката на самолетите, за да бъдат те съвместими със самолетите на нашите съюзници", обясни той.

Министърът коментира и мненията, че законовата поправка, която предвижда охраната на въздушното пространство да бъде поета от партньори на България или да бъде съвместна дейност, означава отказ от инвестицията в нов самолет.

„Поправката е незначителна - не се касае от нас сами да охраняваме въздушното си пространство или от нашите съюзници. Ние говорим за вариант, в който това ще бъде възможно единствено и само съвместно да охраняваме, ако това се наложи. Няма никакъв отказ от суверенитет", каза още той.

Според министър Николай Ненчев, приетата наскоро Програма за развитие на отбранителните способности дава надежда за развитието на сектора.

В нея е записано, че бюджетът за отбрана ще нарасне на 1,35 или ще бъде увеличен с около 150 000 000, което би дало едно основание за спокойствие сред военнослужещите на първо място. Започва и рестартирането на няколко проекта за модернизация на различните видове въоръжени сили, заключи той.