Конституционният съд обяви за противоконституционно прехвърлянето на вноските от частните пенсионни фондове към НОИ на родените преди 1960г. работници в първа и втора категория труд, съобщи БНР. Решението е било взето преди седмица, но беше обявено днес.

Според магистратите, с решението на Народното събрание, заложено в параграф 4 от Преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване са отнети правата на работниците, които са съществували преди законовата промяна.

„Управлението на средствата от пенсионноосигурителното дружество не ги прави собственост на дружеството. Още по-малко може да се приеме, че те са собственост на държавата или "обществени средства" според твърденията в някои становища на конституирани по делото страни.", се посочва в становището на магистратите.

Конституционните съдии заявяват, че парламентът е нарушил принципа на правовата държава и свободната стопанска инициатива. Прехвърлянето на вноските е определено още като „антипазарна мярка".

Решението на съда ще действа само за напред и прехвърлените вече пари ще си останат в НОИ. От началото на годината във фонд пенсии на НОИ частните фондове прехвърлиха над 100 млн. лв. от партидите на работещите от първа и втора категория.

Припомняме, в края на миналата година след дълги дебати бяха приети новите текстове на КСО, като в тях залегна и оспорваното от „сини" и „червени" депутати прехвърляне на пари от частните пенсионни фондове към държавата. СДС и ДСБ определиха решението на управляващите като „национализация".