Националният синдикат „Защита" ще посрещне новото правителство с протести срещу увеличаването на цената на тока.

Красимир Митов, председател на Национален синдикат „Защита",  се върна година и половина назад, към февруарските протести, в които са взели участие. Отново увеличението на тока срещу зимния сезон е причината хората му да излязат на улицата.

„ Дали ще бъде шоково или през 3 месеца, това увеличение ще доведе до масово обедняване на българина, до драстично увеличаване на абсолютно всички цени от първа необходимост, до намаляване на възнаграждения и забавяне на изплащането им , както и евентуално до нови съкращения във всички отрасли", предрече последиците Митов.  Той упрекна служебния кабинет на Георги Близнашки за това, че вместо да подготвя изборите, министърът на енергетиката дава тон как в оставащите 15 дни трябва да поскъпне цената на електроергията.  Митов изтъкна лошото управление на НЕК, в което участват „бивши и настоящи хора, свързани с властта".

„Дойде време да кажем, че нямаме вина за дупките в системата и че няма да заплащаме повече сметките на тези, които са крали и са се облагодетелствали", закани се Митов. Той изтъкна „жаждата за печалба на ЕРП-тата, които непрекъснато ни убеждават,че работят на загуба и, че евентуално ще има режим на тока, ако не се инвестира. Интересно защо, след като ще правят инвестиция и винаги това им е мотива за увеличение на цената на тока, не отидат да изтеглят кредит от банка и не инвестират, а ще увеличават тока и българският данъкоплатец ще плати", запита Митов.  Той изтъкна, че инвестициите в мрежата са нищожни и отново ни заблуждават.

По думите му всякакви мотиви от типа, че в други страни цената на тока е по-висока са неприемливи, тъй като не бива да забравяме, че там и доходите са по-високи.

Синдикатът е пожелал среща с ДКЕВР, но от тяхна страна е имало отказ.  Новият председател да подаде незабавно оставка, призова Митов. Синдикатът призова, ако  действително ДКЕВР е независим орган, от който зависи съдбата на българския народ, тогава той да бъде избиран пряко от народа и действително в него да отидат експерти, които са независими и да се водят от интересите на държавата, а не партийно избрани.

Протестите ще съвпаднат с изборите и ще продължат  и след това. Идеята е протестите  да започнат след празничния 22 септември, за да не бъде опорочаван Денят на независимостта на България.  Синдикат „Защита" ще призове софиянци да участват, ако ги интересува този проблем. Междувременно има и подкрепа във всички областни градове, където са създадени негови структури.

„Не искаме да обслужваме повече енергийната мафия . Не искаме българският данъкоплатец да плаща, яхтите, самолетите, дворците на крадливите наши политици", недоволства Митов. Основното искане е да няма увеличение на тока.  Синдикатът настоява и за драстична  промяна в Закона за енергетиката. Митов бе безкомпромисен към новото правителство. То трябва да заработи веднага, според него, тъй като проблемите в държавата са  сериозни и българинът мизерства.  Представители на синдикалните организации да влязат в ДКЕВР и да се търси промяна в законодателството, настоя още Митов. По думите му, трябва да се докаже какви са мотивите за това увеличение на тока.

Председателят на синдиката обясни, че около 200-300 души ще тръгнат на протест. Той уточни, че не се търси масовост, а е важно да се  чуе и реши проблемът.