Външните министри на ЕС за пореден път отложиха подписването на Споразумение за стабилизиране и асоцииране със Сърбия. Причината е докладът на главният прокурор на Трибунала в Хага, според която сътрудничеството с Белград се е подобрило в предишната година, но все още не е достатъчно.

Залавянето на бишвия военен лидер на босненските сърби е едно от последните условия на ЕС, за да подпише Споразумението за асоцииране със Сърбия. Парафирането на документа е политически акт, който обаче се счита за първа стъпка към бъдещо европейско членство.

Дел Понте ще е на нова мисия в Белград в края на октомври и оценката й от нея ще е готова преди редовния монисотрингов докалд на Европейската комисия.

Сърбия вече обяви награда от един милион евро за информация за Ратко Младич, която би довела до неговото залавяне или съдбата за най-издирвания от Брюксел военнопрестъпник.

Премията при евентуално залавяне на Младич ще изплати държавата. За други двама обвинени, Стоян Жуплянин и Горан Хаджич, наградата е по 250 хил. Евро.

Генерал Младич бе началник щаб на армията на Република Сръбска в Босна и Херцеговина по време на войната през 1992-1995 г.

През 1996 г. Младич, заедно с няколко други сръбски водачи, бе обвинен от Международния наказателен трибунал в Хага за бивша Югославия в извършване на военни престъпления и провеждане на геноцид във връзка с обсадата на Сараево, когато загинаха над 10 хил. души.

Той е обвинен и в избиването на 8100 мъже и момчета мюсюлмани на 11 юли 1995 г. в Сребреница. Това е най-голямото масово убийство след приключването на Втората световна война. До този момент Ратко Младич е в неизвестност.