Руският президент Владимир Путин ще определи своето отношение към референдумите в Източна Украйна по техните резултати, заяви неговият говорител Дмитри Песков. Данните от допитването ще са ясни в понеделник през деня.

Изказването на Песков фактически потвърждава опасенията, че руският държавен глава по всяка вероятност ще подкрепи резултатите от Донбас, където се очаква местните жители да заявят своята воля за откъсване от Украйна, отбелязва АП.

Избирателната активност в Луганска област е била 81%. По тази причина допитването може да се смята за валидно, обяви високопоставен на проруските активисти. В Донецк пък се похвалиха, че близо 89% от гласувалите са се обявили за независимост от Украйна.

Най-висока активност от Донецка област е регистрирана в Мариупол, съобщава Ройтерс. В града излизат да гласуват само тези, които искат отделяне.

Населението в Донецка и Луганска област е общо около 7 млн. души. От тях право на глас имат 3 млн. ЕС вече даде ясен сигнал, че няма да признае  допитването. 48 часа преди гласуването в Донбас Путин призова за неговото отлагане, но местните проруски активисти отказаха това да се случи.

Междувременно стана известно, че спецслужбите в Молдова са свалили от самолета на руския вицепремиер Дмитри Рогозин кашони със събрани подписи от Приднестровската република за обединение с Русия. Това съобщи самият политик в профила си в Туитър.