Сили, верни на либийския лидер Кадафи, се струпват близо до границата с Тунис и местни хора твърдят, че се готвят да си върнат контрола над западния град Налут, завзет от противниците на режима, предаде Ройтерс.

Очевидци в Мисурата, половинмилионен град на 200 км източно от Триполи, и Зауия, стратегически град с рафинерия на 50 км на запад от столицата, също казват, че силите на режима се готвят да атакуват.

Вчера сутринта в Мисурата е бил свален самолет, докато обстрелвал местната радиостанция. Протестиращите пленили екипажа му.

В момента се водели боеве за военновъздушната база.

Бригади, командвани от сина на Кадафи Хамис, са заели позиции в покрайнините на Зауия и изглеждат готови за офанзива, алармират тамошни жители.

Съединените щати замразиха либийски авоари за 30 милиарда долара откакто в петък Белият дом обяви санкции срещу режима на Муамар Кадафи.

Според министерството на финансите това е най-голямата сума блокирана някога по силата на програма за санкции в САЩ.

Междувременно стана ясно САЩ обсъждат със своите партньори в НАТО възможността за военна намеса в Либия.

Това заяви представителят на САЩ в ООН Сюзън Райс, цитирана от РИА Новости.

Обсъждаме всички варианти и пътища за развитие на събитията с нашите съюзници", посочи тя във Вашингтон след срещата на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун с президента на САЩ Барак Обама в Белия дом.

По-рано премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че не изключва възможността за използване на военна сила срещу режима на Муамар Кадафи, а представители на Пентагона посочиха, че САЩ прегрупират своите военноморски и военновъздушни сили в близост до Либия.

САЩ се опитват да осъществят контакт с либийските опозиционни лидери, но засега опозицията там е разпокъсана. Докато тя не стане единна, е преждевременно да се обсъжда оказването на военна помощ", подчерта Райс.