Политическият съветник на мисията на САЩ в НАТО Кели Дегнам представи новата стратегическа концепция на Алианса, която се очаква да бъде приета след четири месеца на срещата на върха в Лисабон.

Въпросът как ще бъдат преодолени технологичните различия между новите и старите страни членки и как ПРО ще допринесе за това според Соломон Паси има едно златно решение и то е чрез минаване към обща отбранителна политика, каквато Лисабонският договор позволява.

„Истински се надявам, че България ще е сред първите страни инициаторки на такава политика", каза той.

Като пример как НАТО се справя с предизвикателствата и технологичните различия, Кели Дегнам, която доскоро е била политически съветник в източен Афганистан, а преди това е била и помощник на Мадлин Олбрайт, посочи т. нар „мрежа на афганистанската мисия".

Това е програма на НАТО, която представлява база данни с достъп за страните членки. Информацията е много богата и е особено полезна при организирането и провеждането на операции на северноатлантическия пакт, подчерта Дегнам.

Като друг пример тя посочи противоракетната отбрана и каза, че се надява на срещата в Лисабон държавните глави да се споразумеят за разширяването на ПРО на НАТО.

„Идеята е всяка от държавите-членки да допринася за развитието на тази система с техническите възможности, с които разполага", каза Дегнам.

Политическият съветник на мисията на САЩ в НАТО посочи като пример и уроците на НАТО от операциите в Афганистан и Косово.

По думите й, поуката е, че вече не може да става въпрос единствено за военни операции и че трябва да има и граждански компонент.

Този компонент може да не бъде ангажимент на НАТО, например може да е на ООН или на ЕС, добави тя и поясни, че тъй като тези организации не могат да оперират ако липсва стабилност, двата компонента трябва да са заедно, ръка за ръка.

„Докато НАТО извършва своите омиротворяващи операции и се занимава с военната страна на нещата, ЕС и ООН, както и други организации могат да извършват такава гражданска дейност", каза още Дегнам.