Днес всички български граждани, независимо къде по света се намират, ще издигнат знамето като знак на почит, гордост и единение.
Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в началото на тържествената Зара-проверка по случай 3 март - 137 години от Освобождението, провеждана традиционно пред Народното събрание в столицата.

В този миг трябва да помним, че е имало време, когато сме били лишени от своята независимост и ако днес можем да се наречен свободни, то е заради Раковски, Караджата, Ботев, Левски, както и хилядите знайни и незнайни герои, които са отдали своя живот в името на българската свобода, изтъкна в словото си Плевнелиев.

„Заставаме като един, горди от техния подвиг.", каза той, като не пропусна да отдаде почит и на руските воини и стотиците доброволци от други народи. „Винаги ще се прекланяме под тяхната саможертва", увери върховният главнокомандващ въоръжените ни сили.

Припомняйки си битките на българската армия и опълченците, той не пропусна и символите на борбата. По думите му, Самарското знаме е било знак на държавността, когато още не сме имали своя държава.

За Плевнелиев на 3 март преди 137 години България се завръща на картата на Европа и тръгва по своя път на Възраждането след мрака на вековното забвение. Нека пази и укрепваме българската държавност, призова президентът на финала на своята тържествена реч.

По традиция пред Паметника Цар Освободител бяха поднесени десетки венци, от името на институции, държавници и общественици, като и тази година на честването присъстваха председателят на НС, столичният кмет, редица министри и десетки депутати.

Преди зарята бе изчетен и дългият списък от родни герои от времето на създаването на Първата българска държава до генералите и редниците, дали живота си, за да защитят българската позиция.