капитан петко войводаВ Съюза за българо-югоосетинска дружба се състоя събрание във връзка с 111-та годишнина от смъртта на героя от руско-турската война през 1877-1878 години Капитан Петко Войвода (истинското му име е Петко Киряков Калоянов).

Към Петко Войвода в Осетия отношението е особено топло, защото той е един от известните дейци за освобождението на България, които са се сражавали заедно с осетинските герои от войната за освобождението на България.

На събранието се изказаха членовете на Съюза, които отбелязаха приноса на Капитан Петко Войвода в успешното развитие на бойните действия, мъжеството и героизма на героя.

Председателят на Съюза - доцент, кандидат на историческиите науки Роберт Гаглоев отбеляза, че "в Южна Осетия високо ценят героичната борба на братския български народ за национално освобождение. Масовото героично участие на осетинците в тези славни събития е причина за законна гордост на нашия народ, един от стълбовете на югоосетинско-българската дружба".

Заместник-председателят на Съюза за югоосетинско-българска дружба Инал Плиев отбеляза, че отряд от 400-500 човека под командването на Капитан Петко Войвода е воювал в състава на кавказката казашка бригада.

Петко Войвода се е познавал с Джузепе Гарибалди и е приложил неговия опит при формирането на своя боен отряд и при воденето на бойните действия против Османска Турция. Дудар Караев е запознал с Петко Войвода кореспондента на вестник "Дроеба" капитан Джорджоде, от статиите на когото в Кавказ за първи път са разбрали за героизма на Петко Войвода и Дудар Караев.

В изказванията на другите участници беше отбелязано, че в трудните за осетинския народ години представители на прогресивните кръгове на България поддържаха справедливата борба на Южна Осетия и дадоха своя голям принос за разпространяването на правдива информация за събитията в Южна Осетия и призоваха българското правителство да признае Република Южна Осетия, а българските дипломати в състава на Мисията на ОССЕ за своята съпричастност към делото на справедливото мирно урегулиране на конфликта бяха наградени с правителствени награди на Южна Осетия.

Беше подчертано, че този и други позитивни факти създават добра основа за по-нататъшно развитие на приятелските връзки.

Капитан Петко Войвода е български революционер, герой на национално-освободителното движение на България. Той е посветил живота си на освобождаването на земите на Южна България и обединяването им с останалите български земи, борил се е за свободата на поробените българи и гърци.