ДАНС поема скандалния случай с пречиствателната станция в Сопот. Преди два дни съоръжението внезапно спря и създаде риск от епидемия и екокатастрофа. Причината за аварията е кражба на важни части, от които зависи работата на пречиствателната станция.

Двама техници влизат в четвъртък следобед в пречиствателната станция. По претекст, че ще правят гаранционен ремонт, те отмъкват зад гърба на дежурния оператор 4 електронни платки.

След минути Пречиствателната станция започва да се самоизключва, а отходните води на Сопот започват да се изливат в река Стряма. Това вдигнало на крак всички институции, защото създало риск за епидемия.

Аварийният режим предотвратява екокатастрофата в района. Причината за кражбата се оказват дългове на общината към фирмата, построила пречиствателната станция.

„Останаха за плащане 4 милиона лева, които към днешна дата за пет години станаха 6 милиона и половина", категоричен бе кметът на Сопот Веселин Личев. Заради тези задължения, фирмата е запорирала сметките на общината. А полицията вече откри техниците, като им връчи писма, с които те се задължават до утре да монтират платките.

Кражбата обаче може да бъде наказана и от съда. „Това е престъпление, рекет, защото събиранията на едно вземане, дори да е дължимо трябва да става само по законен ред", категоричен бе адвокатът Марин Марковски.

В момента цялата водопроводна мрежа на Сопот се подменя. Старата е на 50 години и на практика замърсява водата. Според онколози, мръсната вода е и канцерогенна. А новият водопровод ще е готов до април.