Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече „глупости" твърденията, направени от руския президент Владимир Путин, че легион на НАТО се сражава заедно с украинските правителствени войски в Източна Украйна.

Твърдението, че има легион на НАТО в Украйна, е глупост. Няма натовски легион", заяви Столтенберг, цитиран от „Ройтерс".

„Чуждестранните сили в Украйна са руски, така че аз смятам, че тъкмо това е проблемът, както и че Русия подкрепя сепаратистите с оборудване", продължи шефът на НАТО.

Припомняме, Путин коментира по-рано през деня пред студенти в Санкт Петербург, като нарече украинската армия „чуждестранен натовски легион", който не защитава националните интереси на Украйна, а се стреми да постигне геополитически цели срещу Русия.

Путин е на мнение, че Киев отказва да върви по пътя към мирно разрешаване на ситуацията в Донбас, като използва примирието за прегрупиране на силите и започва отново военните действия.

Междувременно НАТО осъди острата ескалация на насилието в Източна Украйна от страна на подкрепяните от Русия сепаратисти. НАТО поднесе своите съболезнования на украинския народ за трагичните загуби, които той е претърпял. Тридесет цивилни бяха убити и около сто бяха ранени в атака срещу жилищен квартал в Мариупол, като според НАТО огънят е дошъл от териториите, които се контролират от сепаратистите.