Близо 12 хиляди тона храни и 8 хиляди яйца са бракувани след проверки на Агенцията по храните през последните три месеца.

В магазини и обекти за обществено хранене по морските курорти са направени над 4 хиляди проверки, при които са издадени повече от 300 акта.

Във връзка с летния сезон и лятната ваканция на учениците, Българска агенция по безопасност на храните е предприела засилени проверки на детски, ученически и спортни лагери. За една седмица инспектори на БАБХ са проверили всичките 99 лагера на територията на страната. След тях са иззети 440 кг. хранителни продукти и 150 яйца.

Най-честите нарушения са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в здравните документи на служителите, пропуски в системите за самоконтрол, незадоволителна текуща хигиена.

Инспекторите отчитат и неизпълнение на предписания, неспазване на разделното съхранение на хранителни продукти, липса на придружаващи документи за произход на храната, наличие на храни без етикети и търговия с храни с изтекъл срок на годност.