Трудна година на управление, в която напрежението и противопоставянето извън стените на Министерството на отбраната не подминаха и него. Така министърът на отбраната Ангел Найденов описа изминалите 14 месеца по време на брифинг за финала на своето управление.

Въпреки това, по думите му политическата криза не е засегнала управляваното от него ведомство така, както е засегнала други институции.

Найденов със задоволство отчете, че усилията не са били напразни. "Успяхме да преминем без сътресения през първите седмици след поемането на нашите функции, нещо повече - успяхме да възстановим нормалността в работата", отчете Найденов. Ръководството на МО е успяло да върне военната експертиза на мястото, което заслужава в едно интегрирано министерство, постигайки равновесие с гражданската експертиза. Истинско удовлетворение за министъра обаче предизвикват резултатите в няколко направления.

Ерозията на отбранителните способности е прекъсната. Найденов е доволен, че част от съкращенията са спрени и отложени, както и че военното формирование се е запазило в сегашния си вид. Предвидено е и възстановяването на военното поделение във Враца, което трябва да стартира на 1 септември, а на 1 октомври вече да бъдат назначени първите 35 военнослужещи.

Министерството е работило активно и за въстановяване на престижа на военната професия. С 60 млн. лв., вложени в 10 конкретни стъпки в периода юни 2013г. - юли 2014 г., министерството е реализирало дадените обещания. Найденов се аргументира с възстановяването на Дирекция "Социална политика", промените на правата на военнослужещите, изравняването на правата на мъже и жени военнослужещи, обезщетенията за безработни съпрузи /съпруги на военнослужещи и други.

Благодарение на преразпределение на средствата на министерството за 2013 г. е възстановена и военната техниката, която ръководството е заварило в критично състояние. До есента на тази година предстои и възстановяване на бойните хеликоптери. Министърът на отбраната в оставка издаде, че през септември ще се организира и демонстрация на военните сили, при която да бъдат демонстрирани способностите въздухоплавателните средства на българската армия.

Решен е и проблемът за снабдяване с акумулатори, гуми и военна екипировка за контингентите зад граница. "Надявам се повече никога на пресконференция в Министерството на отбраната да не става дума за подобни проблеми", категоричен бе Найденов. Парашутни системи на стойност 10 500 000 лв. се очаква да бъдат доставени за специалните части, проблем, който според Найденов датира от 2010 г. Той отчете повишение със 17% на реално проведените учения. Със 7% са се увеличили международните учения и съвместната подготовка. В тях са участвали близо 6000 български военнослужещи от всички видове и родове войски на българската армия.

По отношение на дейностите за киберотбраната, по линия на съвместните проекти и доставка със средства на САЩ, до този момент в рамките на една година, България е получила въоръжение, техника и оборудване на стойност близо 47 млн. долара.

За приноса в отбраната в мирно време свидетелстват 150-те проведени операции за втората половина на 2013 г. Те са свързани с търсене и спасяване, гасене на пожари, въздушен транспорт при медицинска евакуация и други. Найденов изрично отбеляза приноса, навременните и решителни действия на военнослужещите при подпомагане на местните и регионалните власти при преодоляване на последиците от наводненията в Добрич, Варна и Велико Търново. Близо 860 души са били спасени или подпомогнати при евакуация от силите на армията.

Разбира се, министърът се похвали и с изграждането на защитното съоръжение по южната граница.

Бюджетът на министерството е в размер на 1 45 559 000. Към тях има още 20 млн. целеви средства, получени през първото полугодие на тази година и още 52 млн. лв.,които министерството трябва да получи. Бюджетът представлява 1,37% като дял от БВП, което е под минимално определения 1,5%.

Попитан дали 20-те млн., отпуснати от Министерския съвет на МО са усвоени изцяло, Найденов заяви: " Приемете ,че да", допълвайки, че от тях 2 млн. са предвидени за възстановяването на батальона във Враца. Той обаче изрази съмнение относно реализацията. "Няма да се учудя, ако това решение бъде преразгледано и отново се върнем в позицията без военно поделение във Враца", заяви министърът.

Найденов подчерта, че не по-малко от 15%, а призивът е 20% от общите разходите да отиват за капиталови вложения.

По отношение на законодателството, той припомни предложението за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Готови са предложеният ЗИД на Закона за военната полиция, Законопроектът за военното разузнаване, както и предложенията за промени на Закона за военноинвалидите и пострадалите военни.

"За съжаление, не са разгледани ЗИД на Закона за отбраната, които решават проблема с Центъра за управление на военни кризи", коментира с министърът на отбраната. Той обаче е убеден , че ръководството се справило успешно с ротацията на командни длъжности.

На финала на управлението си, Найденов е убеден, че някои неща биха могли да се реализират много по-добре. Оставяме изменение Закона за обществените поръчки, които бяха инициирани от нас. По думите му МО разполага със собствени търговски дружества и същевременно те източват милиони от министерството. До септември наредбите ще бъдат готови.

Найденов сподели, че дълговете на ВМА са достигнали над 100 млн. лв. "За съжаление действията по отношение на намаляването на тези задължения не дават особен резултат", констатира той.

Найденов има опасение за това в каква степен биха били предоставени средствата до края на годината по бюджета на министерството. "Имам опасение по отношение на вторите 20 млн. , които трябваше да бъдат предоставени като целеви средства. Ако няма добро изпълнение, те също се поставят под въпрос", коментира министърът в оставка. Той обобщи, че МО няма други задължения, дефицити и неразплатени средства, освен споменатите за ВМА. По повод кризата в банковия сектор, Найденов успокои, че Министерството на отбраната няма пари в КТБ.

Той коментира темата за санкциите на Русия, заявявайки, че не толкова санкциите от страна на ЕС, колкото ответни мерки от руска страна биха се отразили негативно върху МО и българската армия. Той даде за пример изтребителната авиация, за която сме на 100% зависими от Русия.