Държавите от НАТО обявиха, че стоят "силно солидарни" с Турция и че сигурността на Алианса е „неделима".

Посланиците на 28-те страни членки на организацията излязоха със съвместно съобщение след извънредната среща на НАТО по молба на Турция заради влошената ситуация със сигурността на турско-сирийската граница.

Посланиците „осъждат терористичните атаки срещу Турция и поднасят своите съболезнования на турското правителство и семействата" на загиналите при последните терористични атаки на турска земя.

Тероризмът представлява пряка заплаха за сигурността на държавите от НАТО и на международната стабилност и просперитет. Това е глобална заплаха, която не познава граници, националност или религия, предизвикателство, с което международната общност трябва да се бори и да се справи обединено", отбелязва се в съобщението след срещата.

Ще продължим много внимателно да следим развитието на югоизточната граница на НАТО, подчертава се още.

Шефът на Алианса Йенс Столтенберг каза на пресконференция след срещата, че са чули от турския представител какви мерки Анкара е предприела.

Според него НАТО помага на страните да се справят с терористичните заплахи.

Запитан дали Турция е поискала помощ, той изтъкна, че Анкара не е искала допълнително военно присъствие на НАТО на турска територия.

Всички знаем, че Турция е силен съюзник. Турция има много способни въоръжени сили - втората най-голяма армия в Алианса, поясни Столтенберг.

На въпрос на Ройтерс дали НАТО трябва да участва по-активно в борбата срещу „Ислямска държава" или трябва да се остави всичко на водената от САЩ коалиция, шефът на световната организация отговори, че НАТО е въвлечен по различни начини в борбата срещу „Ислямска държава" и тероризма и че всички съюзници на Алианса са част от международната коалиция срещу групировката.

По отношение на изгражданата от САЩ и Турция буферна зона на сирийска територия, той заяви, че НАТО не е част от тези усилия, тъй като се обсъжда на двустранна основа от Вашингтон и Анкара.

По-късно официален представител на НАТО заяви, че държавите са използвали срещата, за да призоват Турция да не използва прекомерна сила. Източникът добави, че страните са предупредили Турция да продължи мирните усилия с представителите на кюрдското малцинство.