В началото на днешното заседание по делото срещу Октай Енимехмедов се оказа, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган отново е изпратил до съда болничен лист, за да извини поредното си отсъствие.
В него обаче той е изпратил и молба да бъде заличен като свидетел по делото, тъй като здравословното му състояние не му позволява да се явява в съдебна зала.

Съдът е получил писмо от болница Лозенец и писмо от лекуващия лекар на Доган, които потвърждават становището, че той не може да се явява като свидетел.

Оказа се, че Доган все още не е бил призован, тъй като не се намирал на настоящия си адрес, а другите живущи там са отказали призовката.

Иначе лидерът на партията Лютви Местан дойде на днешното заседание на СГС срещу Октай Енимехмедов.

Пред медиите Местан, който бе с охрана каза, че цялата партия очаква справедливо решение. По думите му, той още не е редовно призован.

Мустафа Карадайъ и Рамадан Аталай също дойдоха да свидетелстват.

След повече от 6 часа заседаване съдът прецени, че днес не може да реши дали да уважи молбата на Ахмед Доган да бъде заличен като свидетел по делото срещу атентатора му Октай Енимехмедов.
Според съдията представените документи от лечебно заведени и лекар не установява невъзможност на Доган да се движи или да отговаря адекватно за задаваните му въпроси.

Пред съда Лютви Местан разказа, че след покушението срещу почетния председател на партията Ахмед Доган като реакцията в залата е настъпил шок и ужас.

По думите на Местан, той е чул две щраквания на пистолета преди да се обърне към Доган, а след това го видял как се свлича на земята с насочен към главата му пистолет. „Страхувах се, че се е случило непоправимото" коментира той, като определи последвалата реакция на делегатите като спонтанна.

Местан обясни, че първоначално не е тръгнал след Доган, като го извеждали от залата, защото искал да се увери че органите на реда са обезвредили нападателя. Според показанията му Мустафа Карадайъ е бил първият делегат, който се е нахвърлил върху Октай.

Той уточни, че до катедрата, на която Доган е изнасял речта почти е настъпил зелена гилза със следи от ударника на пистолета, като се е навел и я прибрал, а после я предал на служебно лице.

Местан наблегна на това, че макар и повален, Октай не е спрял да оказва съпротива, като от него са изтръгнали още едно хладно оръжие.

ДПС лидерът потвърди показанията на разпитваните миналата седмица, че контролът при влизането на делегати на тази пресконференция е бил по-слаб от предишните.

Местан разказа, че е видял по-късно Ахмед Доган в стаичката в НДК, в която му оказвали първа помощ. По думите му, Доган бил на ръба на инсулт, затова се наложило да прекара известно време легнал преди да го откарат в болницата.

По това време в стаята дошъл тогавашният софийски градски прокурор Николай Кокинов, който казал на присъстващите, че разпитал Октай за целта му, а той отговорил, че иска да убие Доган.

Малко след Кокинов се появил и тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов, като стана ясно, че преди да дойде в НДК, той се е чул по телефона с Лютви Местан. В този разговор, Местан му е казал, че може би е по-добре да не се явява лично, тъй като освен шеф на МВР, е и ръководител на партия, различна от тази, чиито форум се провеждал в момента.

Съдът даде възможност на подсъдимия Енимехмедов да зададе въпроси на свидетеля.

„Мислите ли, че Доган е направил необходимото, за да осигури по-добър живот на българските турци", поиска да узнае Октай, като след това призова Местан и настоящото правителство да подаде оставка. Освен това подсъдимият попита какво е накарало лидерът на ДПС да реши, че нападението е било опит за политическа екзекуция, след като оръжието е газово.

В отговор, Местан заяви „Няма да влизам в политически диалог с криминално лице".

Запитан от съда какво е било състоянието на Доган след атентата, Местан изтъкна че Доган е бил близо 4 години в затвор и е закалил психиката си.
„Никой обаче не е от скала, предполагам че той изживява своята драма. Никой на земното кълбо няма да е същият след подобно покушение."

След почти пет-часови разпити на свидетели на излизане от съдебната зала, Местан обяви, че не е оторизиран да дава информация за състоянието на Доган, тъй като това е вмешателство в личния му живот. Според лидера на ДПС, всички факти по делото са ясни, но важният въпрос е кой е политическият поръчител на покушението.

Местан настоя органите да не спират разследването си в тази насока, но категорично отказа да назове кой и защо според него може да бъде поръчител на подобно деяние. Местан определи въпросите, които подсъдимият отправи към него като „нескопосан опит да представи политически тези".

След повече от 6 часа заседаване съдът прецени, че днес не може да реши дали да уважи молбата на Ахмед Доган да бъде заличен като свидетел по делото срещу атентатора му Октай Енимехмедов.
Според съдията представените документи от лечебно заведени и лекар не установява невъзможност на Доган да се движи или да отговаря адекватно за задаваните му въпроси.

Затова съдът постанови да бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза, която да установи точното здравословно състояние на Доган.
Така делото бе отложено за 25 ноември от 13;30 часа. Тогава за свидетел трябва да бъде призован и зам.- председателят на Народното събрание Христо Бисеров, както и един от братовчедите на Октай.