Опозицията внесе в деловодството на Народното събрание седмия вот на недоверие срещу кабинета „Станишев".

73-има народни представители са се подписали под него. Двама представители на Атака също са сложили подписите си под вота на недоверие.

Опозицията обаче очаква при гласуването му в зала да получи повече подкрепа, включително и от независими депутати, които поради една или друга причина не са успели да се подпишат под вота на недоверие.

„Считам, че седмият вот е абсолютно наложителен." Това заяви единственият представител на ГЕРБ в парламента Лъчезар Иванов.

Според опозицията правителството трябва да вземе адекватни мерки във връзка с финансовата криза.

„Няма да има промяна в поведението на НДСВ." Това заяви от своя страна Борислав Ралчев от БНД, в отговор на въпроса дали жълтите ще подкрепят поредния вот срещу правителството.

Според него въпреки някои различия, които НДСВ има с коалиционните си партньори, те са част от коалицията и няма да я напуснат.

Сред мотивите на опозицията за вота на недоверие е това, че кабинетът „Станишев" е вкарал страната в  енергийна финансова и икономическа криза. Според опозицията правителството на БСП и НДСВ не е успяло да превърне в перспектива и възможност  европейското членство на страната. Според опозицията са загубени милиони средства от европейските фондове.

Държавната система за набиране на приходи е заплашена от срив, смятат от опозицията.

Сред мотивите е и отминалата енергийна криза.