Всичко, до което се докоснахте го бастисахте, бастисахте и Търговския регистър. Това заяви Мая Манолова по време на дискусиите по промените в Законопроект за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър.

По думите й управляващите направили хората на маймуни, които били принудени да чакат по нощите на огромни опашки да си подадат данните в Търговския регистър.

"Подкрепете законопроекта, въпреки популизма, който тук се лее, лее, лее. Очевидно заразата продължава да се разпространява от ляво". С тези думи Димитър Лазаров от ГЕРБ се обърна към колегите си. За проблемите с търговския регистър, той обвини социалистите, тъй като законът за търговския регистър бе приет през 2006. Те заложиха бомбата, а сега искат да палят фитила, подчерта Лазаров.

Манолова защити предходния кабинет и изтъкна, че проблемите с Търговския регистър са от времето на кабинета "Борисов".

Законът за търговския регистър бе приет на първо четене. От 75 депутати, участвали във вота, за бяха 63, 4 против, 8 гласуваха въздържал се.

Целта на законопроекта е да се осигури практическото прилагане на нормите относно прекратяването на дейността на непререгистрираните търговски дружества и кооперации.

Уточнява се кръгът на заинтересованите лица, засегнати от прекратяването на дейността на търговеца, и които - в случаите на непререгистрирани търговски дружества и кооперации, могат да поискат ликвидация.

Условието за извършване на ликвидацията е тези търговски дружества или кооперации да се пререгистрират. Търговецът - акционерно дружество, може да има (в зависимост от системата на управление) за управителен орган не само управителен съвет, но и съвет на директорите, поради което се предлага в легалното определение на понятието „заинтересовано лице" думите „управителен съвет" да се заменят с „управителен орган".

В кръга на заинтересованите лица се предлага да бъдат включени и търговци, съдружник в които е непререгистрирано търговско дружество или кооперация, както и страните по арбитражни дела.

Определят се документите, с които се установява качеството на акционер или член-кооператор, както и на страна по искови съдебни, арбитражни и изпълнителни дела. Прецизиран е кръгът на документите и актовете, чрез които се установява качеството „кредитор".