Полицията на САЩ е арестувала приятел на  Джохар Царнаев, 21-годишния Стивън Силва. Следователите смятат, че той е продал оръжието на братята Царнаеви, подпомагайки по този начин организирането и провеждането на атентата на маратона в Бостън, съобщава в. „Бостън глоуб".

Силва е обвинен в търговия с наркотици и притежание на огнестрелно оръжия с изтрити номера.

Джохар и Тамерлан Царнаеви са могли да купят от Силва пистолета, с който беше убит полицай, участващ в тяхното преследване.

В делото срещу Джохар Царнаев са привлечени като обвиняеми повече от 30 души, които са разполагали с информация за готвените атентати, но не са уведомили властите навреме.

На 15 април 2013 г. трима души загинаха, а 264 души бяха ранени след като две бомби избухнаха близо до финала на маратона. За извършители на тези атентати се считат братя Царнаеви - 26-годишният Тамерлан и 20-годишният Джохар.

Припомняме, Тамерлан Царнаев загина при престрелка с полицията на 19 април, четири дни след взривовете. Срещу Джохар Царнаев са повдигнати 30 обвинения, по 17 от които той може да получи смъртна присъда. Самият Царнаев не признава вината си.