Следствен експеримент блокира главен път Е-79 край Мурсалево, съобщи "Струма бг". Възстановка на тежката катастрофа между влак и ТИР на главен път Е-79 край Мурсалево, станала в началото на декември миналата година, създаде километрично задръстване на международния път за Гърция.

Експериментът се провежда от Национална следствена служба, тъй като все още тече разследването. Автомобилите се пропускат поетапно в двете посоки.

Катастрофата, чиято възстановка правят днес, стана на 11 декември около 19.00 ч. в района на село Мурсалево. Тогава полски ТИР, шофиран от 35-годишния Пьотър Смирак, движейки се по Е-79, за да избегне свлякла се скална маса, прави рязък завой, излиза от пътното платно и се преобръща, падайки върху жп линията.

Шофьорът и брат му, 45-годишният Мирослав Смирак, успяват да изпълзят от тира, спасяват се, като, лазейки, се изкачват по склона. Само след секунди електрическата мотриса "Дезиро", пътуваща по линията Кулата-София, се забива в резервоара на тира. След удара е последвал мощен взрив.