Стабилността на кабинета и на политическата ни система в условията на тежка зима са особено важни.

Това заяви днес в Перник президентът Георги Първанов, изразявайки надежда, че няма да се стигне до проблеми във функционирането на правителството, защото то се намира в много важен момент - приемане на бюджета и формиране на нов план за действие, нови антикризисни мерки.

ГЕРБ се самообяви за нравствен съдник на обществото и би трябвало да има готовност да отговори на моралните укори, които получава през последните дни, отбеляза държавният глава.

По думите му "отговорите трябва да бъдат конкретни, не чрез общи приказки и квалификации".

Конституционният съд установи проблеми в новото законодателство за науката, което засяга и хората в образованието, каза Първанов. Според него много от университетите са изправени на ръба на оцеляването.

Държавният глава смята още, че се очертава субективен подход при определяне на средствата за отделните университети.

По думите му някои получават повече, други са орязани, особено медицинските- и академиите, свързани с културата и изкуствата.

Това не би трябвало да се случва, заяви президентът.

Той пожела на Европейския политехнически университет в Перник да постигне високо качество на образованието, което би му осигурило шанс за намиране на територия в научното пространство на България.

Президентът изрази надежда, че днес с участието на синдикати и работодатели ще се вземе решение за пенсионната реформа, което да балансира и да удовлетворява максимална част от гражданите на България.

Държавният глава участва днес в честванията по случай празника на Перник.

Той разговаря с кмета Росица Янакиева, с областния управител Иво Петров, с председателя на Общинския съвет Добри Митрев и с други ръководители на региона.

С участниците в тържествено шествие Първанов премина през центъра на града и поднесе цветя пред паметника на Св. Иван Рилски.