Снабдени с автоматично управление бусове тръгнаха на уникално пътешествие от Парма до Шанхай, съобщи CNET.

Два специално модифицирани лекотоварни електромобила Piaggio Porter Electric ще изминат около 13 хил. км. през Сибир и пустинята Гоби в рамките на „VisLab междуконтинентално предизвикателство".

Водещото возило ще има на борда си и шофьори, които обаче ще сядат зад волана, само когато трябва да бъде взето решение на пътя.

През останалото време захранвана от слънчевите лъчи система от камери, сензори и процесори, ще определя движението на всеки бус, ще изпреварва коли и ще преодолява неравности по пътя.

Целта на пътешествието, което трябва да приключи през октомври, е да събере повече информация за поведението на автономните системи за управление на превозни средства при по-дълъг път.

Програмата е финансирана от Европейския изследователски институт, а опитът от междуконтиненталното пътешествие ще може да се използва от производители на тежки машини за минната и строителната промишленост.

На този етап автономните превозни средства са поне на 20 години от нас, твърдят от VisLab. Двата експериментални буса ще могат да се движат само по 4 часа на ден, а при последните опити е имало проблеми в комуникацията между тях, заради което се е наложила намесата на екипа.