Шест милиона лева, от които 4 800 000 европейски средства, са инвестирани в ремонта на Централната минерална баня в София.
Тя ще бъде отворена на Деня на града - 17 септември като музей за история на столицата.

Столичната община търси инвеститор за реконструкцията на останалата част от сградата, която може да бъде използвана и като балнео-лечебен комплекс. Инвестицията е изчислена на 10 милиона лева.

Четири пъти Столичната община е правила опити да намери инвеститор за ремонта и стопанисването на 7-те хиляди квадратни метра от Централната баня в София, но до този момент е без успех.

Затова администрацията ще настоява пред Общинския съвет сградата да бъде използвана за културна дейност, за разширение на Музея на София, както и за създаване на две много функционални зали за култура.

Тази част, която е за спа-център или за балнеоцентър не е ремонтирана и има нужда от огромни инвестиции. Това е много стара сграда, която на практика още преди 1989 г. е спряла да функционира като сграда и е силно амортизирана. Реставрирането е много скъпа дейност, и то в най-малките детайли на сградата.

През 1906 г. е започнало изграждането на централната баня в София. Към момента сградата е обявена за национален архитектурен паметник.