Обяснение в любов прозвуча в кулоарите на парламента само час, след като Народното събрание отхвърли поредния вот на недоверие на опозицията срещу правителството на Пламен Орешарски.
Негов автор бе лидерът на БСП Сергей Станишев, който се опита да намери отговор пред журналисти на въпроса защо името на съпругата му Моника Йосифова отново се появи в публичното пространство.

„Знам, че се прави заради мен", допусна социалист №1 и продължи: „Искам пред цяла България да кажа на съпругата си, че я обичам, че сме до нея, че винаги може да разчита на моя подкрепа, независимо от всякакви клевети".

Лидерът на червените убедено заяви, че подобни политически атаки няма срещу друго семейство или съпруга на политик. Все пак Сергей Станишев посочи, че още вчера съпругата му Йосифова е предоставила информация за проверката, която сама е инициирала през 2013 година.

Във всеки един момент, в който БСП има силна и с ясни позиции и политическа инициатива, се засилват атаките лично срещу мен и срещу моето семейство", възмути се председателят на столетницата.

„Нищо ново под слънцето" не видя социалистът по отношение на заплахата на ГЕРБ да не влизат в пленарна зала. Той изрази убеждение, че настоящият парламент може да продължи да работи и през следващите седмици, като трябва да се захване най-вече с неотложните законодателни решения като приемането на законопроекта за търговските вериги.

С „маските падат" Станишев коментира факта, че и днес темата за референдума не е била в дневния ред на парламента.
Първо стана ясно, че ГЕРБ са против това Народното събрание да разгледа инициативата за референдум. Става ясно, че подписката, която ГЕРБ подкрепиха, е чисто политически инструмент, заяви Сергей Станишев.
Той допълни, че вече втори ден подред ГЕРБ провалят разглеждане на тази инициатива и въпросите.
Лицемерно излъгаха хората, които слагаха подписите си, независимо колко са", каза още той.

Темата за предсрочните парламентарни избори също не бе пропусната от червения лидер, който напомни, че когато е казал да се правят бързо избори, май никой друг не е бързал. Точната дата на новите избори може да стане ясна, по думите на Станишев, именно на заседанието на КСНС при президента във вторник.

„Ако се стигне до формиране на служебно правителство, тогава ще се обсъди, но тези неща трябва да ги обсъдим предварително между политическите партии", бе отговорът на лидера на левицата за това дали Цветлин Йовчев може да бъде служебен премиер на страната ни.

„Южен поток" е изключително важен проект за енергийната диверсификация на България, обяви още Станишев, докато премиерът Пламен Орешарски се отчиташе в пленарна зала на депутати за решението си за замразяване на българското участие при изграждането на този газопровод.

Председателят на ПЕС изтъкна още, че „Южен поток" ще даде възможност целият Европейски съюз да получава директно газ без посредници и отделно ще донесе хиляди работни места и много сериозни приходи за държавния бюджет.

Ние имаме политическата воля това да продължи", обеща Станишев, като обърна внимание, че е много обезпокоен от изявленията на президента Росен Плевнелиев, в който се обяснява как ни предстои спиране на еврофондове заради "Южен поток".