Румънският парламент се съобрази с решението на Конституционния съд и одобри връщането на президента Траян Бъсеску на поста му, предадоха световните информационни агенции.

Конституционният съд на Румъния постанови по-рано този месец, че референдум за импийчмънт на президента на страната е невалиден и оставя Бъсеску на власт, съобщава агенция Медиафакс.

Управляващата в Румъния лявоцентристка коалиция, начело с министър-председателя Виктор Понта стартира миналия месец акция за отстраняване на дясноцентристкия съперник Бъсеску. Стигна се до референдум, който се провали, тъй като избирателната активност беше под необходимия праг от 50%.

Решението на съдиите е взето с мнозинство. За обявяването на референдума за невалиден за гласували шестима от общо деветимата съдии.

Съдът все още не е дал официално изявление за решението си.

Припомняме, на 6 юли парламентът на страната гласува за импийчмънт на Бъсеску. тогава Конституционният съд на Румъния обяви за законно отстраняването на президента от поста му и назначи за временно изпълняващ задълженията на държавен глава председателя на сената Крин Антонеску.

Очаква се сега Бъсеску, който е отстранен от президентския пост, да се върне в кабинета си, за да продължи втория си петгодишен мандат, който започна през 2009 г.