Иран е предал писмен отговор на предложенията от страна на „шесторката" международни посредници за разрешаване на проблемите с иранската ядрена програма. Това съобщават световните агенции, позовавайки се на иранската „Фарс".

Вчера в телефонен разговор между секретаря на Висшия съвет по национална сигурност на Иран Саид Джалилии Върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Хавиер Солана, Джалии е съобщил, че отговорът ще бъде предоставен на международната група от иранския посланик в Брюксел.

На този етап официално потвърждение от страна на групата за преговори няма. „Шесторката" посредници предложи редица мерки спрямо Иран, но с искането страната да преустанови работа на обогатяването на уран, тъй като технологиите се явяват стъпка към сдобиването с ядрено оръжие.

На Техеран са предложени съвместни икономически и технически проекти, в това число и в енергетиката и технологиите на „мирния атом".

На състоялата се на 19 юли среща в Женевамежду Хавиер Солана и представители на „шесторката" с Джалили международните посредници дадоха на Иран две седмици за подготовка на отговора.

Ден след това САЩ предупредиха, че Иран може да се сблъска с нови международни санкции, ако не предостави такъв отговор. От своя страна иранските власти заявиха, че ултиматумът на САЩ не способства за разрешаване на конфликта по ядрената програма. Срокът изтече на 2 август.