Турция и Армения сложиха край на почти вековната вражда помежду си като подписаха тази вечер в Цюрих документите за нормализиране на двустранните отношения.

Това съобщава РИА Новости.

"Протокол за установяване на дипломатически отношения" и "Протокол за развитие на двустранните отношения" подписаха външните министри на Турция и Армения Ахмед Давутоглу и Едуард Налбандян. След подписването документите трябва да бъдат ратифицирани от парламентите на двете страни.

Документите задължават страните да установят дипломатически отношения, да отворят обща граница, да започнат редовни политически консултации между външните ведомства на двете страни, както и да бъде призната териториалната цялост на всяка от държавите.

Подписването на документите беше запланувано за 19:00 ч. в събота, но беше отложено в последната минута по искане на арменската страна. Според запознати забавянето е било причинено от недоволството на арменската делегация по повод текста на изявлението на турската страна, в което се засягал въпроса за Нагорни Карабах.

На церемонията присъстваха руският външен министър Сергей Лавров, френският външен министър Бернар Кушнер и словашкият им колега Самуел Жбогар, както и върховният представител на ЕС Хавиер Солана и американският държавен секретар Хилари Клинтън.

Турция и Армения не поддържат дипломатически отношения, границата между тях е затворена от 1993г. Турция издигаше редица прегради пред възстановяването на двустранните връзки, в частност искането Армения да се откаже от политиката си за международно признаване на геноцида над арменците и урегулиране на конфликта за Нагорни Карабах. От своя страна Ереван заявяваше готовност да установи дипломатически отношения с Турция без предварителни условия.

Преговорите между двете страни се водят от 2007 г. насам при посредничеството на Швейцария.

"Арменският пробив" следва да се разглежда като една от най-важните външнополитически инициативи на Турция за последните години, която беше реализирана под натиск и подкрепа от чужбина. За значимостта й свидетелства и широкото международно представителство, присъствало на подписването на документите в Цюрих", коментира президентът на турския център за международни отношения и стратегически анализи Синан Оган .

Аналогично мнение изказа и вице-президентът на Академията за европейска сигурност Хюсейн Багджи: "Мисля, че събитието в Цюрих трябва да се разглежда в качеството му на най-важното геополитическо събитие на настъпващия век".

"Подписаните в Цюрих документи могат да бъдат сравнени по значимост със споразумения, касаещи общоевропейски въпроси", допълни той.