Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за България ще бъде одобрена в Брюксел най-рано догодина. Мрачната прогноза направи министърът на земеделието Васил Грудев пред БНР.

Това означава, че страната ни вече е пропуснала една година от новия програмен период. Министърът обяви още, че директните плащания няма да бъдат изплатени през декември, както се очакваше.

На 4-ти септември министър Грудев има среща с еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош, като се очаква България да ускори разговорите по приемането на Програмата за развитие на селските райони. Всички наредби по нея ще бъдат разработени заедно с бранша и бизнеса, категоричен беше Грудев.

На практика изпратената в Брюксел от предишното правителство програма е незаконна, защото нито едно от решенията по нея не е съгласувано в работната група, заяви Тодор Николов, представител на  от УС на „БАТА Агро"при откриването на изложение.

Всички решения за начина, по който ще се харчат европейски пари за земеделие, са взети по неясни причини от некомпетентни чиновници, допълни Николов. Според него предвидените в програмата пари за техника например са толкова малко, че няма да позволят никога българските земеделци да обновят машинния си парк, а голяма част от тракторите и комбайните у нас са стари.