Акция „Хеликоптер" донесе на бюджета 13 млн. лв. Данните бяха оповестени на съвместна пресконференция, в която взеха участие главният архитект на София Петър Диков, заместник градският прокурор Роман Василев, изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, както и представители на ютилити компаниите в София.

Това са резултатите от доброволната корекция на данъчния кредит по ДДС на фирми, които са признали, че луксозните недвижими имоти, които притежават, всъщност са собственост на физически лица.

Другата част от постъпленията са формирани от това, че 160 юридически лица са прехвърлили собствеността на къщи и апартаменти на граждани. Така са преустановили практиката разходите за жилищни имоти да се оформят като фирмени, като по този начин се избягва плащането на данък печалба.

Освен това при продажбата от фирма на гражданин се начислява и пълния размер на ДДС.

По думите на Красимир Стефанов срещу разход от 3400 лв. за полетите над София, Пловдив, около язовир Ивайловград и Черноморието се очаква фискален ефект от десетки милиони левове. Стана още ясно, че в момента текат проверки на близо 200 фирми и физически лица за това дали не са извършили данъчни нарушения или злоупотреби с ДДС при строителството и ползването на луксозни недвижими имоти.

Стефанов даде гратисен период на юридическите и физически лица, собственици на имоти, които знаят че са нарушавали данъчните правила да коригират сами финансовите си резултати. Според директора на НАП по този начин неизрядните платци няма да избегнат плащането на дължимите данъци за години назад, но ще си спестят част от лихвите.

Дебело искам да подчертая - за нас това че си богат, не означава, че задължително си престъпник. Няма нищо лошо в богатството, но задължително всеки в тази държава трябва да си плаща данъците, каза още на пресконференцията Стефанов и се закани: Ще сложим край на превърналото се в национален спорт за последните 20 години криене на данъци.