Европейската комисия опроверга разпространени в медиите съобщения, че тя подготвяла заедно с Международния валутен фонд и СAЩ план за подпомагане на Испания, предаде Дойче веле.

Говорител на Комисията категорично отхвърли написаното от испанския вестник "Ел Економиста", че е подготвен план от Европейския съюз, Международния валутен фонд и американското финансово министерство, който предвижда да бъдат отпуснати 250 млн. евро на Испания на кредитна линия.

Според изданието темата била разгледана на извънредно заседание на Международния валутен фонд, а целта била да се избегне необходимостта от спасителен план, какъвто се наложи за Гърция.

Припомняме, Гърция сключи споразумение с ЕС и МВФ за помощта, която ще й бъде отпусната заради тежкото й финансово положение.

Договорът предвижда предприемане на строги мерки за намаляване на дефицита в държавата. Против „драконовите мерки" страната бе парализирана от стачки на заетите в държавния сектор, както и от пенсионери, които не са съгласни с действията на правителството.

Междувременно гръцкият премиер Папандреу каза пред телевизия СиЕнЕн, че Гърция ще върне кредитите, въпреки честите предположения, че няма да го направи. Той настоя за по-строга регулация на финансовите пазари и обяви, че започва проверка на юридически мерки срещу виновниците за кризата.

Папандреу заяви, че започва разследване на американски инвестиционни банки и ролята им в дълговата криза на Гърция, довела до намаляване на доверието към еврозоната.

Междувременно стана ясно, че испанското правителство е одобрило оспорваните реформи в трудовото законодателство, чиято цел е ускоряване динамиката на работната заетост в страната.

Реформите, които ще позволят на компаниите да освобождават по-лесно и с по-малки обезщетения служителите си, трябва да бъдат одобрени и от парламента, в който на управляващата партия не достигат 7 места за мнозинство.