Хилари Клинтън доминира пред потенциалните си опоненти в Демократическата партия, няма ясен фаворит сред номинациите в Републиканската партия за президент на САЩ.

Това става ясно от ново социологическо проучване на CNN/ORC, предаде американската медия.

Като цяло 69% от анкетираните подкрепят Клинтън да стане основен кандидат на Демократическата партия за изборите. Основният й съперник в партията е вицепрезидентът Джо Байдън, който събира 11% подкрепа. Трети е сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс (5%), а след него се нареждат бившият сенатор от Вирджиния Джим Уеб (3%), бившият губернатор на Род Айлънд Линкълн Чафи (1%) и бившият губернатор на Мериленд Мартин О'Майли ( 1%).

17% от републиканците и независимите подкрепят Джеб Буш за кандидат на Републиканската партия на президентските избори през 2016 година. 12% подкрепа получава губернаторът на Уисконсин Скот Уокър. Ранд Пол и Марко Рубио събират по 11% подкрепа, следвани от бившия губернатор на Арканзас Майк Хъкаби с 9% и Тед Круз със 7%. Бившият неврохирург Бен Карсън и губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи вземат по 4%.

В проучването, проведено в периода 16-19 април, са участвали 1 018 души. Статистическата греша е в рамките плюс или минус 3%.