EС ще задължи собствениците и операторите на информационни мрежи в енергетиката, транспорта, водоснабдяването и доставянето на информационни услуги, да информират властите, когато стават обект на кибер нападения. Това ще стане по силата на нова директива за информационната сигурност на мрежите, която беше гласувана днес от Европейския парламент.

Предвижда се размяна на информация между държавите членки, когато кибер атаките засегнат информационните мрежи на повече от една страна. Всяка държава трябва да определи по един национален компетентен орган, който да събира обработва сигналите и да следи за прилагането на директивата.

„Директивата отговаря на три въпроса: кой трябва да сигнализира за кибер атаки, какво трябва да се докладва и кому да се съобщава", заяви след гласуването българският евродепутат Ивайло Калфин.

Той беше отговорник за директивата от групата на социалистите, които я внесоха в комисията по промишленост в Европейския парламент. Той обаче изрази несъгласие с отпадането на задължението за публичните органи, което беше предвидено в първоначалния текст на директивата.
„Не съм съгласен, че само частният сектор трябва да докладва такава информация, а публичният да бъде изключен", заяви той.

Той предупреди, че предложението производителите на хардуер и софтуер също да съобщават за хакерски инциденти, ще затрудни малките и средни компании, и самите разработчици.

То задължава собствениците и операторите на интернет мрежи да докладват за пробиви в сигурността на централизиран държавен орган, както и да вземат мерки за избягването на подобни случаи занапред. Неспазването на изискванията ще се наказва с глоби.

Тази разпоредба, изтъкна Калфин, допълнително ще затрудни международните компании заради различните национални стандарти при докладване на кибер инциденти.