Връщането ми в БСП след изтичане на президентския мандат би укрепило левицата и би я отворила към нови коалиционни партньори. Това заяви президентът Георги Първанов по време на посещението си в Криводол.

Той определи като нелепи медийните публикации, че ще закрива БСП и ще прави български ПАСОК.

"Струва ми се, че това го е измислил някой, който до онзи ден е бил на почивка в Гърция. Смятам това за много нелепо. Подобни подозрения имаше още 1997 - 1998 година, когато правих Нова левица, когато правих Коалиция за България.

Така че - моето връщане в БСП би било един морален жест, един жест към всички онези хора, с които съм работил и надявам се, ще е нещо, което ще укрепи, ще засили партията, да я отвори към нови и силни коалиционни партньори, реални партньори. Аз самият за постове не се стремя, а конкуренция, лидерска, сигурно ще има", заяви президентът.

Първанов защити идеята за минимални корекции в президентските правомощия относно правото на вето, което налага президентът и начина, по който то се преодолява. Той каза, че не прави внушения за президентска република.

„Силната ръка беше много компрометирана в последните две години. Силата на управлението е в знанието, а не в това да тропаш и да плашиш противника си", подчерта президентът.

Предизборното мото на управляващите „Градим България" той коментира с думите: "Това звучи респектиращо, но е по-малко въздействащо от бригадирския лозунг „Строим за родината". На мен онова старото ми действаше по-въздействащо".

Държавният глава обяви, че от Враца започва отчета си за двете години мандат на "Дондуков" 2.