Утре EVN ще спре тока на митрополитския храм „Света Марина" в Пловдив, защото не е платена януарската сметка, която е в размер на 2 940 лева. Това е четири пъти повече от досегашните сметки за употребена електроенергия, съобщи касиерът на храма Пламен Кисьов, цитиран от радио Пловдив.

Той уточни, че декемврийската сметка е била 723 лева и е платена.

Кисьов обясни, че сметката за януари е дошла преди две седмици и още тогава от митрополитския храм са подали жалба до EVN с настояване да бъде направено повторно засичане на електромера, но до момента това не е осъществено.

Днес дойде служител на дружеството, за да спре тока, но го помолихме и той се съгласи да дойде отново утре, тогава най-вероятно ще го прекъснем, разказа касиерът на митрополитския храм.

Той подчерта, че няма обяснение за четворното увеличаване на сметката, тъй като консумацията в храма за отопление и осветление е почти една и съща месеци наред.

В момента събираме дарения, за да си платим тока, като сме поставили каса в предверието на храма, там е и разпечатката на януарската сметка за ток, обясни Пламен Кисьов. Все още не e ясен размерът на дарената сума, тъй като е планирано касата да бъде отворена в края на седмицата.

От митрополитския храм „Света Марина" бяха категорични, че няма да спрат богослуженията, дори EVN да спре електрозахранването, тъй като свещениците са обявили готовност да служат и на свещи.