Две години и четири месеца е срокът, който столичният кмет Йорданка Фандъкова даде на строителите да изградят участъка от метрото, свързващ бул. Цариградско шосе и Летището.

Новата отсечка е дълга 5 км и включва 4 метростанции, като се очаква да превозва около 60 хиляди пътници дневно. На официалната първа копка край езерото в кв. „Дружба" присъстваха и председателят на СОС Елен Герджиков, както и министрите Томислав Дончев и Ивайло Московски.

В началото бе отслужен тържествен водосвет от Знеполския митрополит Йоан, който предаде поздравите от настоящия наместник-председател на Българската православна църква митрополит Кирил и подчерта, че Негово светейшество патриарх Максим от небесата ще благослови всички нас.

По почина на премиера Борисов, транспортният министър Московски не счупи шампанското в кофата на багера, както е по традиция, а го подари на багериста с пожелание за успешна и безаварийна работа.
Московски подчерта, че този проект на метрото създава съвсем друг облик на летището и го превръща в съвсем нов интермодален транспортен център.

Министърът обеща, че в момента, в който строителите слязат под земята, ще им подари икона на Свети Иван Рилски, която държи вкъщи, за да ги пази.
Московски изтъкна, че всичко това (визирайки метрото) нямаше да е факт без подкрепата на всички институции, МС и лично на премиера Бойко Борисов.

Специални благодарности към министър-председателя и към кабинета отправи и кметът Фандъкова.
Тя изтъкна, че 2012 година е годината на метрото. Според нея е знаково, че в една и съща година е завършен огромен етап от метрото и в същото време „това е истински интегриран проект, който европейската комисия дава за пример".

Тя добави, че вече няма нужда толкова много да се говори за метрото, защото хората виждат крайните резултати. „Аз лично много се радвам, когато видя табелата, която обозначава изграждането на метрото покрай строителните обекти и съм сигурна, че това, което започваме, ще го приключим в срок", заяви още Фандъкова.

Тя обеща, че лично ще следи за изпълнението на проекта. Столичният кмет добави и че в момента се разработва транспортната схема на София, която да осигури от началото на следващата година по-добра връзка с вече изграденото метро.

На първата копка присъстваха и десетина граждани на „Дружба", като една от жените поиска автограф от кмета Фандъкова. От своя страна кметът й пожела много здраве и късмет и в началото на 2015 г. да се видят при прерязването на лентата.

Преди да дойде официалната „делегация", работници от обекта се постараха да направят добро впечатление на кмета и министрите, като боядисаха със спрей издрасканите метални заграждения.
На церемонията бе поканен и премиерът Борисов, който обаче не дойде, той отмени и планираното за днес посещение в Златоград - заради „натоварената работна програма".